În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală

În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală
Publicat: 02/09/2015, 17:27
Actualizat: 05/02/2019, 05:34

Echipa formată din istorici și arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat în această săptămână o amplă acțiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munții Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămășițele pământești ale unor partizani uciși de Securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității.

Petrov a explicat că specialiștii institutului au adunat informații, au studiat documente ale Securității și, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reușit să identifice o locație probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani și trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună și lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.

„Groapa a fost localizată prin sursele orale pe care le-am avut la dispoziție, pentru că acest caz îl cercetăm din 2009. Am mers la fața locului cu mai mulți oameni care cunoșteau zona în care se presupunea că este această groapă și după mai multe săpături am reușit să găsim osemintele. Astăzi (miercuri – n.r.) au început procedurile legale de exhumare, care se desfășoară în prezența unui procuror militar, a unui ofițer specialist în Criminalistică și a unor reprezentanți de la Medicină Legală. Ulterior, vor fi identificate victimele”, a mai spus Petrov.

El a adăugat că specialiștii au identificat două dintre victime despre care au anumite informații, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală și pe celelalte.

„Pentru viitor, intenția institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autoritățile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni. Cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona și analiza din punct de vedere științific perioada comunistă, dar și de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare